MOROTSRUTOR
Det här behövs till 24
st:
5 dl ljummen mjölk
1 brk lätt creme fraiche
2 tsk salt
½ dl sirap
3-4 dl fint rivan morötter
1 pkt jäst
2 dl grahamsmjöl
2 dl dinkelmjöl
12 - 14 dl vetemjöl
linfrö
valmofrö
Ugn 225º |
Gör så här:
Lös upp jästen i mjölken.
Tillsätt sedan övriga ingredienser till en smidig deg.
Arbeta degen i maskin 10 minuter.
Jäs 45 minuter.
Lägg ett bakplåtspapper i den djupa ugnsplåten, smörj sidorna med fett.
Stjälp upp degen och tryck ut den i plåten.
Skär egen i 24 bitar.
Jäs ytterligare 30 minuter.
Strö över vallmofrö och linfrö - eller andra frön som du gillar.
Grädda i 15 - 20 minter.
 |
KUVERTBRÖD
Det här behövs
till 24 st:
50 g smör eller margarin
50 g jäst (1 pkt)
5 dl mjölk
1 msk socker
2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
Pensling:
vallmofrön
1 ägg
Ugn 200º |
Gör så här
Smält smöret eller margarinet.
Tillsätt mjölk och ljumma till 37°C.
Mät upp och häll i socker och salt.
Smula i jästen.
Rör med trägaffel tills jästen löst sig.
Mät upp och häll i den mindre mängden mjöl.
Arbeta därefter degen ordentligt i 5 minuter tills degen blir seg,
men fortfarande ganska lös.
Strö lite mjöl över degen.
Lägg på en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
Degen ska ha höjt sig rejält och blivit nästan dubbelt
så stor.
Häll upp degen på mjölad bänk eller bakbord.
Knåda några tag och dela i 24 bitar som rullas till bullar.
Jäs under bakduk i 30 minuter.
Värm ugnen till 250°C.
Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.
Grädda i 8-10 minuter.

|
FORMBRÖD
MED SOLROSFRÖN Det
här behövs till 2 st bröd
2 dl rostade solrosfrön, 120g
50 g jäst
5 dl vatten eller lättmjölk ca 37º
2 tsk salt
2 msk matolja
1 msk strösocker
12-13 dl Specialvetemjöl
Ugn: 200º |
Gör så här:
Sätt ugnen på 200º. Rosta solrosfröna på plåt
mitt i ugnen 15-20 minuter.
Finfördela jästen i degbunken och rör ut den med lite
av degvätskan innan resten tillsätts. Rör ner övriga
ingredienser, men bara hälften av solrosfröna som blandas
med lite av mjölet. Arbeta sist in så mycket mjöl att
degen släpper bunken utan att kladda.
Jäs degen i bunken ca 30 min. Smörj formarna.
Knåda degen rejält på lätt mjölat underlag.
Dela den och forma till två längder som läggs i formarna.
Jäs i formen ca 30 min.
Pensla brödet med ljummet vatten och strö på restena
v solrosfröna.
Grädda mitt i ugnen 30-40 min. eller tills bröden har fin
färg även på undersidan när man vänder dem
ur formen.
Vänd upp bröden och låt dem svalna på galler under
bakduk

|
TEKAKOR
8 dl havregryn
1 liter mjölk
75 gr jäst
1 tsk salt
175 gr smält margarin
1/2 dl socker
2 liter vetemjöl
Ugn: 200º varmluft eller 225º
i vanlig ugn
|
Gör så här:
Blanda havregryn och mjölken och låt svälla ett par
timmar, gärna över natten i kylskåpet.
Smula ner jästen i degskålen, smält smöret och
rör det (lite avsvalnat) i jästen, häll i resten av ingredienserna.
Blanda väl, gärna i en assistent.
Jäs i bunken i 20 minuter. Baka ut till små platta bröd.
Jäs på plåten i 30 minuter.
Grädda i 10 min ca 200º (varmluft) och 225º
i vanlig ugn.
|
VITT
BRÖD (2 formbröd)
50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk rumsvarmt smör
2 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl (gärna vitt lantbrödsmjöl)
Ugn: 225º |
Gör så här:
Smula ner jästen i degbunken.
Värm mjölken fingervarm (37º) och häll
den över jästen.
Tillsätt smöret.
Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt salt och nästan allt mjöl.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Täck över degen och låt den jäsa ca 34 min.
Knåda den smidig och dela den i två delar och forma till
avlånga bröd.
Lägg dem i smorda formar som rymmer ca 1½ liter.
Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Grädda i ugn vid 225º, ca 25 min, de sista 5 minutrarna
utan form om man vill ha lite färg runtom.

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|