BOMBAYCURRY
Det här behövs till 4 personer
3 msk olja
1½ tsk curry
400 g nötfärs
1 brk tomatsoppa (ca 300 g)
Tillbehör:
3 dl ris
4 bananer
½ gurka
kokosflingor
russin
|
Gör så här:
Sätt först på riset i dubbla mängden vatten, så att det kokar medan färsen
görs.
Bryn curry i olja, öka värmen och smula ner färsen. Bryn den till fin
färg och smula den under tiden med en gaffel.
Häll över tomatsoppan och ½ burk vatten när färsen fått färg. Dämpa värmen
och låt rätten puttra 10 min. Späd ev. om det verkar torrt.
Gör i ordning tillbehören. Skiva bananerna och skär gurkan i stavar. Lägg
upp riset och häll färsen vid sidan - eller lägg upp i separata kärl.
Strö över kokos och russin och servera med tillbehören. |
KASSLER
MED AROMSMÖR
Tid: ca 30 min Det
här behövs till 4 personer
400 g benfri kassler
40 g smör
1 msk fransk senap
1 liten pressad vitlöksklyfta
½ msk tomatpuré
1 tsk soja
½ krm svartpeppar
en gnutta salt
Tillbehör:
färskpotatis
lätt kokta, späda små purjolökar
skivade tomater |
Gör
så här:
Skär köttet i tunna skivor och lägg dem på ett lätt smort ugnssäkert
fat.
Blanda ihop smör, senap, vitlök, tomatpuré, soja, peppar och salt. Rör
så att allt blandar sig väl.
Sätt ugnen på 175º
Klicka på aromsmöret som en sträng mitt på köttet.
Sätt in högt upp i ugnen och låt stå 10 - 12 minuter. Servera med tillbehören |
LÖRDAGSGRYTA
Det här behövs till 6 personer
900 g fläskfilé
2 stora eller 4 små starka korvar (typ kabanosser)
1½ tsk salt
2 krm svartpeppear
1 tsk mejram
1 msk vetemjöl
1 brk syltlök (195 g)
1 brk svarta urkärnade oliver (227 g)
1 röd paprika i strimlor
ca 1 dl hackad ättiksgurka (eller cornichons)
4-5 dl grädde |
Gör
så här:
Putsa filén och skär i tjocka skivor som sedan bultas ut lätt med handen.
Skär korven i skivor och bryn utan fett i en tjockbottnad gryta, Ta
upp korven och lägg åt sidan.
Bryn köttet i korvfettet, strö över salt, peppar och mejram. Dofta över
vetemjölet och rör om.
Sätt till löken (spara spadet), oliverna som delats på mitten, denhackade
gurkan och den urkärnade och strimlade paprikan.
Slå över grädden, rör om, koka upp och lägg i korven. Sjud ca 10 min.
Smaka av och krydda ev ytterligare med lite av syltlöksspadet.

|
MAFÉ
- FLÄSKFILÉ I JORDNÖTSSÅS
Det här behövs till
4-6 personer
600 - 700 g fläskfilé
4 gula lökar, 400 g
3-4 morötter, 300 g
2 röda paprikor, 300 g
smör till stekning
ca 8 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
ca 1 dl koncentrerad tomatpuré
ca 1 dl jordnötssmör
ev hackade jordnötter
Tillbehör:
Kokt couscous
|
Gör
så här:
Putsa fläskfilén och skär den i centimetertjocka skivor.
Skala och hacka löken fint, tärna morötterna och kärna
ur och hacka paprikorna.
Bryn köttet hastugt och lägg sedan i lök och morötter
att fräsa med. Stek 5 minuter under omrörning. Lägg i
paprika.
Häll på vattnet, lägg i buljongtärningarna och
smaksätt med tomatpurén. Koka upp coh sjud grytan under
lock 10-15 minuter tills köttet är kokt.
Red med jordnötssmöret. Rör ner det i grytan, koka upp
och sjud några minuter. Servera grytan med nykokta couscous-gryn
och ev. lite extra hackade jordnötter.

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|