Olika symboler som associerar till kärlek och Alla hjärtans dag

Det finns många symboler som förknippas med Alla hjärtans dag och som uttrycker kärlek.
Här följer några av de olika symboler som använts sedan lång tid tillbaka och i många länder.

 

Hjärtan

Förr trodde man att  människans alla känslor hade sitt centrum i hjärtat, och trots att man numera vet att hjärtats uppgift är att pumpa blod, lever denna symbolik vidare.
Att ge någon en gåva i hjärtform, eller med ett avbildat hjärta på, symboliserar att man osjälviskt ger allt till en människa som man älskar.

 


Band, spetsar och rosetter

Band och spetsar har associerats med kärlek och romantik sedan riddartiden, då en riddare inför strid fick en scarf eller näsduk av sitt hjärtas dam. Förr användes spetsar till kvinnornas näsdukar. Det var också vanligt att en kvinna låtsades tappa sin näsduk av en man som hon ville komma i kontakt med.
Rosetter knutna av band är traditionella symbolert för evig kärlek.

 

Händer

En kvinnas händer har länge varit en favoritdekoration på Alla hjärtans dag, förmodligen för att den förmedlar "kvinnlighet". För att understryka skönheten är den oftast klädd i spetshandskar och med vackra ringar på fingrarna. Knäppta händer sägs symbolisera Queen Victoria och hennes Prince Albert...förbundet mellan deras respektive länder England och Tyskland.
 

Kupider

Kärleken och attraktionen som en man och en kvinna känner för varandra är enligt tradition tillskriven den mytologiska guden Cupid. På latin bertyder Cupid "begär". Cupid representeras av en naken, knubbig pojke med vingar och ett stort finurligt leende. Han bär båge och pil som han genomborrar ungdomars hjärtan.

 

Rosor

Sedan urminnes tider har förälskade jämförts med rosor. På engelska heter det ju "Rose" och om man plockar om bokstäverna i det ord får man istället ordet "Eros" som är kärlekens gud. Rosor har blivit ett självklart val för älskande runt om i världen. Den röda färgen symboliserar starka känslor.

 

Duvor

Förr trodde man att fåglar valde sin partner för året den fjortonde februari. Eftersom duvor har samma partner hela livet, symboliserar de lojalitet, förtroende och kärlek.

 

Tillbaka till vinterns högtider
Tillbaka till Förrådet
Tillbaka till Entrésidan