PIZZASALLAD

Det här behövs:
1 kilo vitkål, finstrimlad
2 gula lökar, finstrimlade
2 gröna paprikor, finstrimlade
1 morot, grovt riven
Dressing:
1½ dl olja
2/3 dl vinäger
½ tsk grovmald svartpeppar
2 tsk salt
vatten
 

Gör så här:
Blanda alla grönsaker i en skål.
Blanda dressing och häll över grönsakerna.
Häll på friskt kallt vatten så att salladen ligger till hälften i vätska. blanda om väl.
Låt salladen stå till nästa dag.
Häll då av vätskan och servera salladen i en skål
SOMMARSALLAD MED MEDELHAVSSMAK 4 port.

Det här behövs:
8 skivor prosciutto
1 stor skiva fårost
1 bit cheddarost
1 litet blomkålshuvud
4 sommarmorötter
1 gurka
1 knippe rädisor
2 avokado
2 färska lökar
4 stora tomat
5 bitar soltorkade tomater
1 huvudsallad
1 ruccolasallad
1 romansallad
färsk basilika
Vinägerdressing:
2 msk vinäger (gärna balsam)
4 msk olivolja
4-6 msk rapsolja
några kvistar finklippt persilja
1 tsk ljus fransk senap
2 tsk torkad eller färsk dragon
en nypa salt
½ pressad vitlöksklyfta
 

Gör så här:
Rulla ihop prosciuttoskivorna och skiva fårosten i tunna skivor.
Skär cheddarbiten i tärningar.
Dela blomkålen i små buketter och skär upp de spröda morötterna i slantar eller stavar.
Skär gurkan i skivor och skär bort blasten från rädisorna.
Dela avokadon och lyft ut innanmätet med en matsked och skär dem i skivor, droppa lite citron över skivorna så mörknar de inte.
Tomaterna skärs i skivor och de soltorkade klipps i remsor.
De färska lökarna klipps med sax, använd även blasten.
Lägg upp allt på ett eller flera serveringsfat. Klipp över basilikastrimlor.
Salladsbladen varvas i en separat skål.
Dressing:
Blanda alla ingredienserna utom oljorna. De droppas ner under snabb omrörning. Dressingen kan spädas med vatten om du vill. Häll dressing över salladsbladen.