Det här behövs till 8 personer
 
Pajdeg:
 125 g smör
 3 dl vetemjöl
 1/2 tsk bakpulver
 3 msk vatten
 Fyllning:

 4 äpplen
 rivet skal av 1/2 citron
 1 tsk potatismjöl
 1 msk socker
 Toscasmet:
 1 dl hasselnötskärnor
 1 dl socker
 50 g smör
 1 msk vetemjöl
 1 msk mjölk

KNÄCKIG ÄPPELPAJ

Gör så här:
 Sätt ugnen på 225°. Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en pajform. Nagga med gaffel. Låt vila kallt ca 30 min. Förgrädda pajskalet 10 min. Skala och skär äpplena i tunna skivor. Lägg dessa och citronskalet i pajskalet. Blanda potatismjöl och socker och strö över äpplena. Grovhacka nötterna och lägg dem tillsammans med övriga ingredienser i en kastrull. Koka upp. Bred smeten över äpplena. Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 min. Servera med grädde eller vaniljsås.

 
   
Det här behövs
 3 dl vetemjöl

1 dl strösocker

 1 tsk bakpulver
1 krm salt
 175 g smält smör eller margarin
ca 500 g rabarber
strösocker
KERSTINS FINA RABARBERPAJ

Sätt ugnen på 225° och ta fram en låg ugnsform.
Blanda de torra ingredienserna till degen i en skål, tillsätt fettet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut den i formen så att den går upp över kanten.
Skölj rabarbern och skiva den tunt. Lägg den över pajen och sockra efter smak. Grädda pajen färdig tills den har en fin färg och rabarbern smält, 20 - 25 minuter


Det här behövs
2 dl vetemjöl
100 g smör
1½ msk strösocker
1 äggula
Fyllning
150 g mandelmassa
75 g smör (rumsvarmt)
1 ägg
1 tsk stött kardemumma
2 äpplen, gärna i olika färger
1 dl citronmarmelad
Tillbehör
Lättvispad grädde med vaniljsmak

ÄPPELMAZARIN MED KARDEMUMMA 8-10 bitar

Sätt ugnen på 200°. Hacka ihop mjöl, smör och socker, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 20 x 28 cm. Ställ formen i kylen medan fyllningen blandas.
Fyllning: Riv mandelmassan och blanda med smöret. Tillsätt ägg och äggvita och arbeta ihop till en slät smet. rör i kardemumman. Häll smeten i formen.
Skär äpplena i tunna klyftor eller skivor. Stick ner dem i kakan.
Grädda kakan i nedre deln av ugnen 30-35 min. Låt den svalna.
Smält marmeladen i en kastrull eller i microvågsugn. Pensla kakan med marmeladen och låt den kallna.
Servera med lättvispad grädde, smaksatt med vaniljsocker.