SNITTKAKOR

Det här behövs till ca 65 kakor:
200 g smör eller margarin
2 msk vanillinsocker
2 msk ljus sirap
2 tsk bakpulver
ca 5 dl vetemjöl
 

Gör så här:
Sätt ugnen på 200º.
Rör rumsvarmt smör med ocker till en pösig smet.
Blanda ner de andra ingredienserna.
Dela degen i fyra bitar, rulla ut dem till längder direkt på pappersklädd plåt.
Platta till dem med ett finger.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Skär de varma längderna i bitar och låt dem kallna på plåten.

 

BANANMUFFINS MED RABARBER

Det här behövs till 14 st:
5 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 bananer
1 dl gräddfil
2 ägg
3/4 dl neutral matolja
Rabarberkompott:
3 stjälkar rabarber
1 dl strösocker
Dekoration:
2 msk strösocker
2 droppar röd hushållsfärg
Ugn 200º

Gör så här:
Blanda mjöl, socker, bikarbonat och vaniljsocker i en bunke: Mosa bananen i en djup tallrik. Blanda ner gräddfil, ägg och olja i bananmoset.
Rör ner bananblandningen i mjölblandningen. Fyll muffinsformarna.
Kompott: Skiva rabarbern tunt. Lägg rabarber och socker i en kastrull, låt kompotten koka ihop 5 minuter. Lägg en matsked kompott i varje muffinsform. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
Dekoration: Blanda socker och hushållsfärg och strö över muffinsen.

 

KARDEMUMMABULLAR

Det här behövs till 30 st:
125 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 msk grovt stött kardemumma
½ tsk salt
2 dl strösocker
14 - 15 dl vetemjöl
100 g smält smör
3 - 4 msk kanel
3 - 4 msk strösocker
100 g hackad sötmandel
Pensling och garnering:
1 ägg
flagad mandel
pärlsocker
 

Gör så här:
Smält smöret. Häll i mjölken och värm den till 37º. Smula sönder jästen i en bunke och häll över degspadet.
Rör tills jästen löst sig. Tillsätt kardemumma, salt, socker och det mesta av vetemjölet. Knåda till en smidig deg. Låt den jäsa i 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel. Pensla på smält smör och strö på kanel, socker och hackad mandel. Rulla ihop och skär rullen i 2 cm tjocka bitar. Lägg dem i bullpappersformar och ställ dem på en plåt. Låt dem jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225º. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på flagad mandel och pärlsocker. Grädda i 10 - 15 minuter.

 

SVENNEKAKA 

Det här behövs till 6-8 bitar:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl vatten
Fyllning:
125 g smör
1 dl mjölk
3 msk vaniljsocker
Garnering:
florsocker
Ugn:
200º

Gör så här:
Smörj och mjöla en form, ca 24 cm i diameter
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Sikta ner vetemjöl och bakpulver. Blanda försiktigt.
Värm vattnet tills det är fingervarmt. Blanda ner det i kaksmeten och rör tills smeten är slät.
Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. känn med sticka att kakan är torr inuti.
Låt kakan vila en stund i formen.
Stjälp upp kakan och låt den vila ca 30 minuter. Gör fyllningen under tiden.
Fyllning: Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölken och låt sjuda ca 2 min., rör om under tiden.
Ta kastrullen från värmen och blanda ner vaniljsockret.
Låt stå ca 10 minuter. Rör om då och då.
Dela kakan i två bottnar.
Skeda ut fyllningen över den undre bottnen och lägg sedan på den andra. Täck med plastfolie och ställ kakan svalt. Låt den gärna stå över natten. Sikta över florsocker vid serveringen.

 

FESTRULLTÅRTA

Det här behövs till 15 bitar:
3 ägg
1 dl socker
1½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Till fyllningen:
2-3 dl vispgrädde
1 liter bär
socker efter smak.

Gör så här:
Sätt ugnen på 250
º
Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
Sikta i vetemjöl blandat med bakpulver. Vänd ner mjölet med stora tag precis bara så att allt blandar sig. Använd aldrig elvisp då vetemjöl ska tillsättas. Då sjunker den porösa smeten och rulltårtan blir platt och lite seg efter gräddningen.
Häll smeten på plåt täckt med bakplåtspapper. Fös ut smeten till en rektangel med måtten 25X35 cm.
Grädda mitt i ugnen i 250º. Det bara 4-5 min så passa noga. Strö en aning socker på ytan, då den kommer ut ur ugnen. Vält upp den på smörpapper. Pensla med kallt vatten på bottenpapperet innan det dras bort.
Till fyllningen mosas bär (jordgubbar, hallon, blåbär eller vinbär) med lite socker. Grädden vispas och bären blandas ner

 

NÖTBONDKAKOR

Det här behövs till ca 55 stycken:
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1½ dl socker
1 dl hasselnötter, grovt hackade
1 msk sirap
150 g smör

Gör så här:
Hacka samman mjöl, bikarbonat, socker, nötter, sirap och smör direkt på bakbordet. Arbeta ihop det till en deg.
Dela degen i tre delar och rulla den till jämna rullar, ca 3½ - 4 cm i diameter. Låt rullarna vila svalt ett par timmar.
Skär sedan längderna i skivor, 3-4 mm tjocka.
Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och grädda i 175º i ca 10 minuter.

 

BRYSSELKEX

Det här behövs till ca 50 stycken:
4 ½ dl vetemjöl
3/4 dl socker
200 g smör
2 tsk vanillinsocker

Till garnering:
pärlsocker eller strösocker
ett par droppar karamellfärg.

Gör så här:
Lägg alla ingredienserna i en hög på bakbordet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Forma degen till två rullar, ca 4 cm i diameter. Rulla dem i färgat socker.
Låt rullarna vila i kylskåpet minst 1 timme, gärna över natten.
Skär dem i skivor och lägg på bakpappersklädd plåt.
Grääda i 175º i 8-10 minuter.

 

ROSENMUNNAR

Det här behövs till ca 50 stycken:
200 g smör
1 dl socker
3 3/4 dl vetemjö
1 dl potatismjöl
½ tsk bakpulver
Fyllning:
1 dl fast sylt

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna i en hög på bakbordet.
Arbeta ihop dem till en deg.
Dela den i två delar och rulla ut dem till 3-4 cm tjocka rullar.
Skär dem i skivor och lägg dem på bakpapper på en plåt.
Tryck en fördjupning i mitten och lägg lite sylt i gropen.
Grädda kakorna i 175 i ca 10 minuter.
Låt kakorna svalna.