Det här behövs till
8-10 pers.

Bottnen:
200 g mörk kavring
75 g smör
Fyllning:
4 gelatinblad
1 brk matjessill, ca 200 g
1 gul lök
3 dl gräddfil
1 brk kesella, 250 g
½ tsk svartpeppar
ca 1 msk matjessillspad
ev salt
Garnering:
1 - 2 dl hackad gräslök
MATJESSILLTÅRTA

Gör så här:

Finhacka brödet eller smula det i mixer.
Smält smöret och blanda med brödsmulorna
Platta ut smulorna i en form med löstagbar kant, 24 cm.
Lägg gelatinet i kallt vatten 10 minuter.
Ta upp sillen och finhacka den. Finhacka löken.
Blanda sill och lök med gräddfil och kesella. Smaksätt med svartpeppar, sillspad och ev salt.
Krama ur gelatinbladen, smält dem i kastrull på låg värme och rör ner lösningen i smeten som sedan hälls i formen.
Ställ tårtan att stelna i kylen 2-3 timmar.
Dekorera med gräslök


 
   
 

Det här behövs till 4 pers.
450 g fryst torsk
½ citron
3/4 tsk salt
1 grön paprika
1 brk krossad tomat
1 hackad gul lök
2 vitlöksklyftor
1½ tsk salt
1 kram paprikapulver
2 krm timjan
½ dl riven ost
2 mk ströbröd

SERBISK FISKLÅDA

Gör så här:
Sätt ugnen på 200º och skär fiskblocket i drygt centimetertjocka skivor.
Riv skalet av citronen och spara det. Pressa sedan saften över fisken som också saltas.
Strimla paprikan. Vispa ihop tomat, citronskal och krossad vitlök samt salt och övriga kryddor.
Lägg fiskbitarna och paprikan i en smord ugnssäker form. Häll tomatblandningen över och strö över och och ströbröd.
Grädda 20 - 25 minuter. Servera med potatis och bröd.