"Varför har blommorna honung om den inte ska tas?"
Eyvind Johnsson, Drömmar om rosor och eld (1949)

Vore det inte för binas ihärdiga samlande skulle vi aldrig få njuta av honung.
Det finns mycket att berätta om bin och deras perfekt uppbyggda samhällen där alla har sin speciella uppgift.
En del vaktar kupan, några rekognoserar och letar efter nektar och pollen och andra tillverkar vaxkakorna där honungen förvaras.

Honungens smak blir olika beroende på från vilka blommor bina hämtar sin nektar. Lavendel-, timjan-, lind-, klöver-, ljung-, eller rapshonung kryddas alla med ämnen från den speciella blomman.

När honung skördas är det många moment på vägen.
Först ska ramarna med honung hämtas från bikupan, då gäller det att ha bisäkra kläder. Den stora hatten med slöja är obligatorisk. Min morfar var biodlare och jag minns när han satte på sig sin hatt för att samla in honung.
Lugnt och metodiskt jobbade han för att inte reta upp bina. Hans enda skydd var hatten, och visst hände det att han blev stungen men det tog han aldrig någon större notis om.
När så ramarna är inhämtade ska honungscellernas vaxlock avtäckas. Slutligen ska honungen slungas i en centrifug och silas. Ut ur silen rinner en bärnstensfärgad, doftande honung.

I honungen finns det enzymer som gör den nyttig och unik. En tesked honung om dagen sägs skydda mot förkylning. Och skulle du bli stungen av ett bi så smörj på lite honung, det är den bästa medicinen.

Men det finns mycket mer man kan göra med honung.
Vad sägs om nötter i honung?

Nötter i honung
50 g pistagemandel
eller rostad sötmandel eller hasselnötter
50 g valnätter i bitar
3 dl honung.

Värm försiktigt honungen i ett vattenbad tills den smälter.
Tillsätt mandel och nötter.
Häll över i en varm, rengjord glasburk.
Serveras till glass eller ringlas över fil eller naturell youghurt.

Kanske en lingonpaj med honung skulle smaka.
Det här är en söt och lite tung paj där lingon friskar upp.
Servera med vispad grädde eller creme fraiche

Lingonpaj med honung
Havregrynsbotten:
100 g smör
2½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl strösocker
Fyllning:
3 äggulor
1½ dl farinsocker
2 dl honung
50 g smör
1/4 tsk salt
1 msk vaniljsocker
3 dl lingon
125 g grovt hackade valnötter

Sätt ugnen på 200º.
Smält smöret.
Blanda samman mjöl, havregryn och socker.
Tillsätt smör och samla till en deg.
Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter.
Grädda skalet i 15 minuter, låt det svalna.
Sänk värmen till 175º
Vispa äggulor och farinsocker pösigt.
Smält honung och smör i vattenbad och låt svalna något.
Tillsätt honungsblandningen, salt och vaniljsocker i äggsmeten.
Vänd till sist ner lingon och valnötter.
Fördela i pajformen och grädda i 30 - 40 minuter.

Ett bi måste besöka ett par hundra blommor för att få full last (50 mg).
Bina måste flyga en sträcka lika lång som sju varv runt ekvatorn för att samla ihop ett kilo honung.

Avslutningsvis bjuder jag på ett recept på nougat- och honungskaka.
Vill du läsa mer om bin föreslår jag att du besöker Sveriges biodlares hemsida genom att klicka HÄR.

Nougat- och honungskaka
100 g mjuk nougat
½ dl honung
200 g smör
3 ägg
1 1/4 dl strösocker
50 g valnötter, grovt hackade
fint rivet skal från 1 apelsin
4 dl vetemjöl
1 tsk stött kanel
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175º.
Smörj och bröa en 1½-litersform.
Blanda nougat, honung och smör över vattenbad och värm sakta tills det smält.
Låt det svalna.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Rör ner nötter och apelsinskal.
Blanda mjöl, kanel och bakpulver.
Tillsätt mjölblandningen och nougatblandningen i omgångar till äggsmeten.
Rör till en jämn smet och häll det i formen.
Grädda kakan i 40 - 50 minuter.
Låt den svalna.

Tillbaka
Index