ALLT DU BEHÖVER VETA OM NÅGRA EXOTISKA FRUKTER.
Här finns några spännande bekantskaper att göra.
Läs om hur de lättast äts och serveras.


 

FIKON
Färska fikon påminner inte alls om de söta, torkade som vi äter till jul.
Ett färskt fikon har ett mycket saftigt fruktkött, fullt med kärnor som man äter.
Skär den i kvartar på längden och ät direkt ur skalet.
Färska fikon är goda tillbehör till kallt kött

RAMBUTAN
Rambutan är släkt med litchifrukten.
Det barkaktiga  skalet är lätt att ta av med naglarna. Innanför skalet hittar man en mjuk och glansig frukt som smakar viol.
Ät dem som godis eller gör en "lyxig" kompott av dem.
KIWI
Brunluddig utanpå, klargrön med små knastriga kärnor inuti och med frisk krusbärsmak.
Enklast äter man med sked den halverad frukten.
Kiwi passar även i sallader och som garnering
PASSIONSFRUKT
Denna frukt smakar som bäst när skalet är riktigt skrynkligt och torrt som papper.
Dela frukten och ät kärnorna med sked...eller sug helt enkelt ur dem.
Smaken är syrlig åt citrushållet till.
DADLAR
En söt frukt som kan ersätta kakan till kaffet, gärna med lite konjaksgrädde därtill.
CARAMBOLA
Vackra femuddiga stjärnor får man genom att skiva denna frukt. Den antar en gulare färg vartefter den mognar, men är precis lika god när den är grön.
Smaken är frisk och syrlig - påminner lite om harsyra.
Passar i sallader och som dekorationer. Frysta skivor kan användas i som isbitar i drinkar.
KUMQUAT
Detta är en liten, liten citrusfrukt som ätes med skalet på - det är faktiskt skalet som är det godaste.
Skivad kumquat är god på chokladtårtor och mousser.
PAPAYA
Denna frukten behöver inte vara vacker för att smaka gott. Skalet får gärna vara fläckigt, bara frukten känns något mjuk.
Fruktköttet är lent och sött och frukten kan skäras i klyftor, skivor eller kulor.
Frukten kan användas som dessert eller förrätt istället för t.ex. melon till skinka.
ANANAS
Detta är en pampig frukt som det säljs mycket av till jul och nyår. Frukten kan behöva ett par dagar i rumstemperatur innan den serveras. Först när den doftar sött genom skalet och är brungul kommer den till sin rätt. Ät den som godis eller dessert.
Passar även till fågel och fläskkött.
SHARONFRUKT / PERSIMON
Sharonfrukten är knaprig och ätes som ett äpple. En mogen Persimon däremot är saftig och söt, passar bäst att äta med sked. Båda dessa frukter har samma ursprung och ser lika ut, men är alltså olika när man serverar dem.
MANGO
En Mango måste nästan trancheras innan man kommer åt dess saftiga, aromrika fruktkött. I mitten av frukten finns nämligen en platt kärna fastvuxen med fina trådar. Börja med att skiva ut den på ömse sidor om mitten.
Om frukten är mogen ska den vara lite mjuk.
Servera som dessertfrukt eller mixa till sås eller puré.
ÄPPELBANAN
Denna banansort, som är släkt med den vanliga bananen, är till storleken ungefär en fjärdedel av den vanliga bananen. Smaken är syrlig och god. Eftersom frukten är känslig för kyla bör den inte ligga svalare än +12º C

Källa: Allt om Mat 1/1987

Tillbaka
Index